Akciós újság lapozható itt >> ÚJSÁGAz inhalátor készülékekről, inhalátor készülék vásárlásáról

Nedves, hűvös időben egyre nagyobb eséllyel szenvedünk valamilyen légúti fertőzéstől, a meghűlés, az influenza, a koronavírus légúti panaszokat, köhögést okozhat.

Miért használjunk inhalátort?

 • segít a légúti panaszok kezelésében, egyik természetes módja a terápiának
 • közvetlenül az érintett területre, azaz a tüdőbe jutnak a hatóanyagok,
 • hosszabb ideig fejtik ki hatásukat, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, ami jelentősen felgyorsítja a gyógyulási folyamatot,
 • nincsenek mellékhatások
 • bármilyen életkorban használható

A légúti megbetegedések a légutak különböző részeit érintik. Felső légúti megbetegedés lehet például az orrfolyás és a krónikus sinusitis. Alsó légúti megbetegedés lehet például a COPD, bronchitis, bronchiolitis és a tüdőgyulladás. Fontos, hogy a felső légutak betegségeinek kezeléséhez olyan inhalátort válasszunk, amely nagyobb részecskeméretet biztosít, míg az alsó légutak esetén a kisebb részecskeméretet előállító inhalátor használata javasolt. Olyan súlyos légzési nehézségekkel küzdő betegek számára, mint például COPD és asztma, magasabb porlasztási arányú inhalátor ajánlott, mivel így a porlasztott aktív összetevők nagyobb része juthat célba belégzés során. Csecsemők és gyermekek esetén olyan halk működésű inhalátor javasolt, ami finomabb aeroszolt képez, így a gyógyszer belégzése nem annyira kellemetlen érzés. Több különféle betegséggel kezelendő páciensek esetén különböző részecskeméreteket alkalmazni képes inhalátor használata javasolt.


Milyen hatóanyagokat használhatunk az inhalátorban?

 • Gyógyszer
 • Salvus víz vagy fiziológiás sóoldat inhalálásához

A gépi inhalátorok hasznos segítséget nyújtanak, egy porlasztási folyamatot követően a szervezetbe juttatja a hatóanyagot, csutorán vagy maszkon keresztül.

Figyelem! Kizárólag orvosi javaslatra végezzünk gyógyszeres inhalációt!


Mi a különbség az ultrahangos, a kompresszoros és membrános inhalátor között?

Az alábbiakban igyekszünk segíteni a vásárlási döntésben, áttekintjük az egyes inhalátor-típusok működési jellemzőit. Bizonyára ajánlottak már Önnek légúti panaszok enyhítésére inhalátort és ott állt, hogy most melyiket válasszam. Van kompresszoros, ultrahangos, ajánlanak membránost, de nem tudom eldönteni melyik kellhet nekem.

Az inhalátorokat, működésük, porlasztási technólógiájuk alapján, három fő típusba sorolhatjuk: kompresszoros (fúvókás), membrános (mesh) és ultrahangos inhalátorok.

 • az ultrahangos technikával az inhalátor az aerosolt egy nagyfrekvenciával rezgő kerámia segítségével képzi. A kerámia által keltett rezgés a közvetítő folyadékon áthaladva a porlasztandó gyógyszert apró részekre robbantja szét. A keletkező szemcsék mérete kizárólag az alkalmazott frekvenciától függ. A keletkező aerosolt - ha szükséges - egy külön ventilátor nyomja ki. Előnye: nagy porlasztási teljesítmény, ideális szemcseméret, kis súly és méret, szinte hangtalan működés, kis áramfogyasztás, rövid kezelési idő. A kis szemcseméret miatt elsősorban az alsó légutak (pl. tüdő és hörgők) kezelésére szolgálnak. Elemmel vagy akkumulátorral működő, kisméretű készülékek is kaphatók, amelyek ideálisak utazáshoz.
 • kompresszoros inhalátoroknál az aeroszol képzés a Bernulli effektus alapján történik. Egy kompresszor sűrített levegőt állít elő, ami egy fúvókán keresztül kiáramlik. A nagy sebességű levegő nyomáscsökkenést okoz, ami felszívja a gyógyszert, és elporlasztja. A keletkező aerosolt a porlasztást végző levegő nyomja ki. A szemcsék mérete és mennyisége az alkalmazott nyomástól, és az áramlás sebességétől függ. Előnye: alacsony ár, alacsony üzemeltetési költség. Mivel relatíve nagyobb szemcseméretet állítanak elő, ezért inkább felsőlégúti megbetegedések kezelésére ajánlható. A készülékek nagyobb súlyúak és méretűek, magasabb zajszint mellett hosszabb, kb. 15-20 perces kezelési időre kell számítani. Ugyanakkor áruk kedvezőbb és ritkán hibásodnak meg.
 • A membrános (MESH) inhalátorok mikroszkopikus lyukakkal rendelkező, vékony membránt tartalmaznak. A rezgő rész átnyomja a folyékony gyógyszert a membrán apró lyukain. Ez apró cseppekből álló aeroszolt eredményez. Ezek az inhalátorok nagyon halk működésűek és könnyűek, ezért bárhová kényelmesen magunkkal vihetjük, és egyszerűen kezelhetünk velük gyermekeket is. Teljesen hangtalan működés, erős teljesítménnyel. Ötvözi az ultrahangos technológia és a kompresszoros technológia előnyeit a hátrányaik nélkül, azaz halk, mint egy ultrahangos készülék, megfizethető áron és nem igényel egyéb anyagokat (gyógyszertégely, desztillált víz).

Állítható szelep technológia Rossmax inhalátoroknál A szabadalmaztatott állítható szelep, különböző viszkozitású orvosságokat is képes porlasztani, minden felhasználó egyéni elvárásainak és szükségleteinek megfelelően. A VA-technológia lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egyénileg állítsák az áramlást, 0,15-0,4 ml/min állandó részecskeméret mellett. Teljesen nyitott szeleppel a nagy viszkozitású gyógyszerekhez és a nagyobb légzési kapacitású felhasználóknak, míg a zárt szeleppel: a gyermekek/csecsemők, kisebb légzési kapacitású felhasználók igényeihez alkalmazkodva.


Milyen gyakorisággal használjunk inhalátort?

Strapabíró, otthoni használatra tervezett inhalátor vásárlása javasolt, amennyiben az inhalátort nagyon gyakran szeretné használni. Ezek az inhalátorok nagy hatékonyságú porlasztási sebességgel rendelkeznek és az intenzív használati körülményeknek is megfelel. Egy könnyű kivitelű, hordozható inhalátor használatát javasoljuk, ha, gyakran utazik, vagy a nap különböző időszakaiban szeretné használni, ilyenkor jó választás lehet egy membrános típusú. Választhatóak  hordozható inhalátorok is, amelynek a tápellátása elemmel megoldott, de így is optimális teljesítményt és flexibilitást támogatnak a hagyományos inhalátorokhoz hasonló méretű kivitelben.


REXTRA inhalátor kínalata 

       

 


Hogyan használjuk az inhalátorokat?

Típustól függetlenül az alábbi lépések általánosságban érvényesek az inhalátorok használatára.

 1. Inhalátor használata előtt mossunk kezet
 2. Ellenőrizzük, hogy az inhalátort a legutolsó használat óta megfelelően megtisztították, a só nem tömítette-e el a tartály fúvókáit
 3. Csatlakoztassuk a levegőcsövet a készülékhez (membrános inhalátor esetén nincs rá szükség).
 4. Töltsük meg a gyógyszertartályt az orvos által felírt gyógyszeroldattal vagy salvus vízzel.
 5. Csatlakoztassuk a levegőcsövet és a szájcsutorát vagy maszkot a gyógyszertartályhoz.
 6. Tegye a szájcsutorát a szájába, vagy a maszkot az orra és szája elé. Ha csutorát használ tartsa a szájcsutorát a szájában, ajkaival körbezárva, hogy belégzéskor az összes aktív hatóanyag eljuthasson tüdejébe. Fontos, ha maszkot használ, hogy a maszk nagyon pontosan illeszkedjen, ellenkező esetben a gyógyszer nagy része elvész, így az inhaláció hatástalan lesz.
 7. Kapcsoljuk be az inhalátort.
 8. A gyógyszeroldat adagolása alatt lélegezzen a száján keresztül, ez a folyamat 10 – 15 percet vehet igénybe. Szükség esetén orrcsipeszt használva biztosítsa, hogy a légzés csak a szájon át történik.
 9. Fiatal gyermekek kezelésekor maszk használható a szájcsutora helyett.
 10. Majd kapcsoljuk ki az inhalátort.
 11. Tisztítsa meg a gyógyszertartályt és a szájcsutorát vagy maszkot a termékhez kapott használati utasítás tisztítási és fertőtlenítési útmutatója alapján.

Milyen egyéb eszközökkel csökkenthetők a légúti panaszok?

Az inhalátorok mellett méltán népszerű a sóslevegő készülék. Asztma, légcsőhurut, pollenallergia, dohányzás okozta légúti panaszok kezelésének kiváló eszköze. Sókristályokkal bevont szűrőn keresztül préseli át a levegőt, amely a zárt légtérbe kijutva folyamatosan, bármilyen tevékenység végzése közben érezteti jótékony hatását. 

A sóterápia jótékony hatásait kisméretű, könnyen kézreálló sóinhalátorokkal is élvezhetjük. Allergiás tünetek, asztma, bronchitis, alsó- és felső légúti megbetegedések természetes, mellékhatás-mentes kezelési módja lehet. Előnyük, hogy nem igényelnek áramforrást, bárhová magunkkal vihetjük.

Figyelem! Az esetleges felülfertőződések elkerülése végett egy készüléket egy személy használjon!

Áruházunk csakis megbízható, márkás inhalátorokat forgalmaz, amelyek megfelelnek a vonatkozó szabványoknak és egyéb követelményeknek.


Kérdése van?

Hívjon minket vagy küldjön üzenetet az alábbi űrlap segítségével!

 


Termékeink ajánlatából: