A vérnyomásmérés fontossága és a megelőzés szempontjai

A megfelelő vérnyomás ellenőrzésének és megelőzésének első lépése a vérnyomásmérés. Ez egy egyszerű és fájdalommentes eljárás, amelyet gyakran végeznek az egészségügyi ellátórendszerben, de otthon is elvégezhető.

Az otthoni vérnyomásmérésnek számos előnye van, például

 • az egészségügyi problémák korai felismerése
 • és a betegségek hatékonyabb kezelése.

Az otthoni vérnyomásmérők között számos típus létezik. Az egyik leggyakrabban használt típus:

 • az automata digitális vérnyomásmérő, amely egyszerűen és gyorsan méri meg a vérnyomást. Ezek az eszközök általában a karra kerülnek felhelyezésre, majd egy gomb megnyomásával automatikusan felfújják a mandzsettát és mérési eredményt adnak.
 • Ezen kívül léteznek még a órás vérnyomásmérők, amelyek hagyományosabb módon működnek, ezek a vérnyomásmérők általában higanyos oszlop nélkül működnek, és egy mérőórát vagy manométert tartalmaznak, amely a nyomást mutatja. Fontos megjegyezni, hogy az órás aneroid vagy manométeres vérnyomásmérők pontos mérést tesznek lehetővé, de a használatukhoz bizonyos tapasztalat és gyakorlat szükséges. A mandzsetta megfelelő helyezése és a felfújás megfelelő sebessége befolyásolhatja az eredményt. Ezért fontos, hogy a vérnyomásmérést képzett egészségügyi szakember vagy orvos végezze, vagy megfelelő képzést és útmutatást kapjunk a helyes használathoz.

Milyen szempontok alapján válasszunk vérnyomásmérőt?

 • Fontos megemlíteni, hogy a jó vérnyomásmérőnek bizonyos jellemzőkkel kell rendelkeznie. Az egyik legfontosabb szempont a pontosság. A vérnyomásmérőnek pontos eredményt kell adnia, mivel a kezelés és a döntések nagymértékben az eredményekre támaszkodnak. Ezért fontos olyan minőségi vérnyomásmérőt választani, amely megbízható és pontos méréseket végez.
 • Egy másik fontos szempont a kényelem és az egyszerű használat. A vérnyomásmérőnek könnyen kezelhetőnek kell lennie, hogy bárki könnyedén használhassa otthon. Ergonomikus kialakítású, könnyű és jól olvasható kijelzővel rendelkező készülékeket érdemes keresni, amelyek könnyen leolvashatóak még idősebb emberek vagy látási problémákkal küzdő személyek számára is.
 • Az automatikus memóriafunkció is hasznos lehetőség, amely lehetővé teszi az előző mérések tárolását. Ez segít abban, hogy nyomon követhessük a vérnyomás változását az idő múlásával, és könnyen megosztható legyen az orvossal.
 • Néhány vérnyomásmérőnek további funkciói is lehetnek, például a pulzusszám mérése vagy az aritmia felismerése. Ezek a kiegészítő funkciók lehetnek hasznosak, de fontos, hogy a vérnyomásmérő alapvető feladata, azaz a pontos vérnyomás mérésére, megbízható legyen.

A megfelelő vérnyomásmérő kiválasztása érdekében fontos együttműködésben lenni az egészségügyi szakemberrel. Kérdezze meg az orvosát vagy gyógyszerészét, hogy ajánlanak-e konkrét márkát vagy típust, figyelembe véve az egyéni szükségleteket és előzményeket. A minőségi vérnyomásmérők általában FDA (Food and Drug Administration) vagy CE (Conformité Européene) minősítéssel rendelkeznek, amelyek garantálják a termék megbízhatóságát és biztonságosságát.

Milyen körülmények szükségesek a vérnyomásméréshez?

 • Rendkívül fontos az időben történő vérnyomásmérés és az eredmények rendszeres nyomon követése.
 • A vérnyomást általában ülő helyzetben, nyugalmi állapotban kell mérni, kerülve a stresszt és az aktivitást.
 • Fontos az is, hogy a megfelelő mandzsettát válasszuk, amely megfelel a kar méretének.
 • A vérnyomásmérést naponta legalább egyszer, lehetőleg ugyanabban az időben végezzük el, és jegyezzük fel az eredményeket. Ez segít az orvosnak a vérnyomás változásainak nyomon követésében, és szükség esetén a megfelelő kezelés vagy életmódváltoztatás meghatározásában.

Összességében tehát, a vérnyomásmérés rendkívül fontos egészségügyi szempontból, mivel lehetővé teszi a magas vérnyomás időben történő felismerését és kezelését. A megfelelő vérnyomásmérő kiválasztása során figyelembe kell venni a pontosságot, a kényelmet, az egyszerű használatot és további funkciókat, amelyek segíthetnek az egészség állapotának nyomon követésében. Fontos konzultálni az egészségügyi szakemberrel a megfelelő vérnyomásmérő kiválasztása érdekében, és rendszeresen végezni a vérnyomásmérést a megfelelő eredmények és a jó egészség fenntartása érdekében.


Ne feledjük, hogy a vérnyomásmérés egyszerű, de hatékony eszköze a betegségek megelőzésének és az egészségünk gondozásának.


Előzze meg a szívbetegségek és a stroke kockázatát a pitvarfibrilláció, a korai összehúzódás, a tachycardia és a bradycardia korai felismerésével. A szívbetegségek orvosi ellátást igényelnek, ezért a korai diagnózis rendkívül fontos. A PARR technológia a rendszeres vérnyomásmérés során észleli az aritmiát anélkül, hogy további felhasználói ismereteket, felhasználói interakciót és mérési meghosszabbítást igényelne.


Miért válassza a REXTRA kínálatából a ROSSMAX család vérnyomásmérőit?

 • A Rossmax International Ltd egy neves gyártó és szállító, amely cégünkkel a REXTRÁVAL évtizedek óta szoros üzleti kapcsolatban áll. A REXTRA volt az első és mai napig a legtöbb Rossmax terméket a REXTRA hozza be Magyarországra. A Rossmax különféle orvostechnikai eszközöket, beleértve a vérnyomásmérőket, lélegeztetőgépeket, hőmérőket és egyéb diagnosztikai eszközöket gyárt. A cég több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik az egészségügyi termékek terén, és világszerte elismert szereplővé vált.
 • A REXTRA kínálatában megtalálja a tachycardia és bradycardia felismerő funkciós vérnyomásmérőt is!

Az alábbiakban összehasonlítjuk a ROSSMAX vérnyomásmérőket, hogy segítsek jobban megérteni és felismerni a vérnyomásmérők különbségeit és jellemzőit:

  X1 X3 X3 Bluetooth X5 X9 Z1
Működési elv Real Fuzzy Real Fuzzy Real Fuzzy Parr Pro Parr Pro RealFuzzy
Kijelző 55x63 mm 57x73 mm 57x73 mm 69x78 mm 99x115 mm, Háttérvilágítással 69x64,4 mm
Mandzsetta méret 24-40 cm 24-40 cm 24-40 cm 24-40 cm 24-40 cm 24-40 cm
Magas vérnyomás kockázat kijelzés igen igen igen igen igen igen
Mandzsetta OK érzékelés igen igen igen igen igen igen
Mozgás felismerés igen igen igen igen igen igen
Szabálytalan szívverés (IHB) felismerés igen igen igen nem nem igen
Szívritmuszavar (ARR) felismerés nem nem nem igen igen nem
Pitvarfibrilláció (Afib) kijelzés nem nem nem igen igen nem
Idő előtti összehúzódás felismerés (PC) nem nem nem igen igen nem
Tachycardia felismerés (TACH) nem nem nem nem igen nem
Bradicardia felismerés (BRAD nem nem nem nem igen nem
Mérések átlagolása nem igen, 3 utolsó mérés igen, 3 utolsó mérés igen, 7 napi mérés átlagolása Az utolsó 3 mérés,
az utolsó 7 nap és
a délelőtti és délutáni mérések átlagolása
igen, 3 utolsó mérés
Memóriahely 90 memória 120 memória
2 felhasználó részére dátum és idő jelzéssel
120 memória
2 felhasználó részére dátum és idő jelzéssel
120 memória
2 felhasználó részére dátum és idő jelzéssel
90 memória,
dátum, idő kijelzéssel
90 memória
Adapterrel használható-e nem igen igen igen  igen igen
USB csatlakozó nem nem nem nem nem igen
Bluetooth kapcsolat nem nem igen nem nem nem
Alkalmazás az adatok nyomonkövetéséhez nem nem igen, Rossmax healthstyle APP alkalmazással opcionális nem nem
Tartozék hordtáska, elemek elemek, univerzális mandzsetta, hordtáska, mandzsettatartó elemek, univerzális mandzsetta, hordtáska, mandzsettatartó elemek, univerzális mandzsetta, hordtáska, mandzsettatartó adapter, mandzsettatartó, kis, közepes, nagy mandzsetta, hordtáska, elemek elemek, univerzális mandzsetta, hordtáska
Garancia 5év 5év 5év 5év 5év 5év
Minősítés Klinikailag validált Klinikailag validált Klinikailag validált Klinikailag validált Klinikailag validált Klinikailag validált

Néhány fontos kifejezés, ami segít értelmezni a leírásokat:

 Pitvarfibrilláció észlelése (AFib)

A pitvarfibrilláció (más néven AFib vagy AF) egy remegő vagy szabálytalan szívverés (aritmia), amely vérrögképződéshez, szélütéshez, szívelégtelenséghez és egyéb szívvel kapcsolatos szövődményekhez vezethet. Az AFib egy súlyos állapot, amely minden jel vagy tünet nélkül jelentkezhet, de kezelés nélkül életveszélyes szövődményekhez vezethet.

 Korai összehúzódás észlelése (PC)

A korai összehúzódás a szív felső (pitvar) vagy alsó (kamrai) kamráiból eredhet. Ezzel az „extra” ütemmel a szünet általában erősebbé teszi a következő normál szívverést. Azok a korai szívverések, amelyek a szív felső kamráiban kezdődnek, korai pitvari összehúzódások vagy PAC-k. Azok, amelyek az alsó kamrákban kezdődnek, a korai kamrai összehúzódások vagy PVC-k. A korai összehúzódásokat ritkán szívbetegség vagy sérülés okozhatja.

Tachycardia észlelés (TACH)

Felnőtteknél több mint 100 ütés/perc (BPM) gyors pulzusszám. Hacsak nem fizikai vagy mentális stressz okozta, szív- és szívelégtelenség (pl. szívkoszorúér-betegség, pajzsmirigy-túlműködés, láz) indikátora.

Bradycardia-felismerés (BRAD)

Lassú pulzusszám, felnőtteknél kevesebb, mint 55 ütés/perc. Hacsak nem az állóképességi edzés szívadaptációja okozza, a bradycardia számos szív- és extrakardiális rendellenességhez vezethet (pl. elektrolit-egyensúlyzavar, gyógyszeres kezelés, szívkoszorúér- és/vagy szívbillentyű-betegség).

 Real Fuzzy Technology

a szisztolés vérnyomás és a kar mérete alapján határozza meg az ideális mandzsettanyomást. A felhasználóknak már nem kell előre beállítaniuk az inflációs szintet a mérés előtt. A technológia kiküszöböli a karban jelentkező kényelmetlenséget a szükségtelenül magas inflációs beállítások révén, és megakadályozza a hibás mandzsetta felfújási szintje miatti pontatlan leolvasást.


 

Válassza ki most az Önnek legmegfelelőbb vérnyomásmérőt, rendelje házhoz futárszolgálattal vagy vegye át országos üzlethálózatunkban!

Ha tanácstalan a választást illetőleg keresse országos szaküzlethálózatunkban dolgozó szakembereinket, akik segítenek a választásban! Elérhetőségek>>